Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου;

Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου;

Μπορεί ο ήλιος να είναι πηγή φωτός, αλλά σε βάθος χρόνου προκαλεί σημαντική ζημιά στα μάτια και σοβαρές βλάβες στην όραση. Για το λόγο αυτό οι οφθαλμίατροι συστήνουν να προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά από τον ήλιο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται έπειτα από χρόνια έκθεσης στον ήλιο, καθώς επίσης και για τη γήρανση των ματιών, επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Γιάννης Μάλλιας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια είναι:

* Οι υπεριώδεις ακτίνες, υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλλοειδούς φακού (π.χ. καταρράκτης).

* Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα, υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη δεύτερη κατηγορία δεν γίνεται συχνά λόγος, αλλά είναι και η πιο επικίνδυνη για τα μάτια μας, αφού οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν είναι μη αναστρέψιμες και τα συνηθισμένα απορροφητικά γυαλιά ηλίου που φοράμε δεν μας προστατεύουν επαρκώς.

«Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο ήλιος δρα αθροιστικά και η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται ύστερα από χρόνια έκθεση στον ήλιο» εξηγεί ο δρ Μάλλιας.

Μοιραστείτε το άρθρο